

Alacakaya Mermer Cemil Yaşlı Çok Programlı Anadolu Lisesi Aday Öğrenci Tanıtım Sayfası
Okulumuz Çok Programlı Anadolu Lisesi türündendir. Çok Programlı Anadolu Lisesi Nedir?
Genel itibariyle nüfusun ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde Anadolu lisesi, meslek lisesi ve teknik lisedeki programları tek lisede toplayan liselere çok programlı lise denilmektedir. Çok programlı liseler geçtiğimiz senelerde çıkan yasa itibariyle Çok Programlı Anadolu Lisesi ismi ile eğitim öğretim hayatımıza devam etmektedir.
Çok programlı liselerin mesleki ve teknik eğitim programlarından mezun olan öğrenciler ile yalnızca mesleki ve yalnızca teknik eğitim üzerine eğitim vermekte olan okullardan mezun olan öğrenciler aynı haklara sahiptirler.
Çok Programlı Lise Bölümleri, Alanları, Programları Nelerdir?
Çevrenin ve okulun şartları göz önünde tutularak çok programlı lisedeki bölümler ve programlar belirlenmektedir. Yani her çok programlı lisede aynı bölümler ve aynı programlar bulunmaz. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı dalı bulunmaktadır. Ayrıca çok programlı lisenin mesleki ve teknik bölümünde okuyan öğrenciler için bölümleri ile ilgili olarak staj imkanı da sunulmaktadır. Öğrenciler okullarda öğrenmiş oldukları teorik bilgileri bu sayede çeşitli staj programları ile pratikte uygulama şansı elde ederler. Ayrıca bunun karşılığında da belirli bir ücret alırlar ve sigortaları yapılır.
Okulumuzda Bulunan Program Türleri Şunlardır:
Anadolu Lisesi Programı
Anadolu İmam Hatip Lisesi Programı (2020-2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren kademeli olarak kapanacaktır. 2020-2021 yılında 9. sınıfa öğrenci alınmayacaktır.)
Anadolu Meslek Lisesi Programı (Bir mesleğe yönelik bilgi ve becerilerin yanında genel bilgi dersleri yer almaktadır.)
Okulumuzu niçin tercih etmelisiniz?
Okulumuz genç ve dinamik öğretmen kadrosuna sahiptir .Öğretmenlerimiz rehberliğinde Erasmus+ ve Tübitak Projeleri yapılmaktadır . Ortaöğretim öğrencilerimizin mesleki yeterliliklerini geliştirme kapsamında "Bilişim'de Freelancing" isimli Erasmus+ projemiz ile Litvanya ve Letonya'da yurtdışı staj faaliyetilerini gerçekleştirmiştir. Bilişim bölümü öğrencilerimizden, Litvanya UAB "Globalios Idejos" kurumunda "Java programlama diliyle mobil uygulama geliştirme" konulu stajımıza 6 öğrencimiz ve Letonya Riga Art and Media School' da "web sitesi tasarlama" konusu üzerine ise 6 öğrencimiz olmak üzere toplam 12 öğrencimiz yurtdışında 2 hafta süre ile mesleki kabiliyetlerini geliştirme yolunda, staj faaliyetlerine katılım fırsatı yakalamış oldular.Tübitak projeleri kapsamında da her yıl Tübitak 4006 projeleri yapılmaktadır .2020 yılında ilk kez öğretmenimiz Uğur Çelik'in rehberliğinde Tübitak 2204-A projesiyle okulumuz bölge 2.si olmuştur .
Okulun varsa işbirliği yaptığı veya yürüttüğü projeler, protokoller
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışması'nda öğrencimiz Seda KARAMAN katılmıştır.
Okulumuz proje okulu değildir.
Eğitim öğretim şekli ( Normal-İkili Öğretim )
Normal eğitim yapılmaktadır. Saat 08.05-14.55 saatleri arasında eğitim yapılmaktadır. Ayrıca yetiştirme kursları saat 14.55'ten sonra yapılmaktadır.
Öğrenci türü (Kız-Erkek-Karma)
Karma Eğitim yapılmaktadır.
Pansiyon olup olmadığı, pansiyon türü, barınma koşulları
Okulumuzun pansiyonu bulunmamaktadır. Okulumuz taşımalı eğitim yapmaktadır. Köylerden okulumuza öğrenciler servisler ile taşınmaktadırlar.
Okulda bulunan alanların tanıtım bilgileri
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı Bulunmaktadır.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir.
BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebeple, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir. Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.
Tanıtım sayfası için Tıklayınız.
Alacakaya Tanıtım Videosu
Alacakaya Tarihçesi Videosu
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı bulunmaktadır.
Bilişim Teknolojileri Alanında Başarılı Olmak İçin Gereken Özellikler, İlgi ve Yetenekler;
Bilgisayara ve elektroniğe karşı ilgi ve meraklı,
Sistemli düşünme gücüne ve sayısal zekaya sahip,
Tasarım ve görsel yeterliliği gelişmiş,
Araştırmacı, dikkatli ve sabırlı,
Yeniliklere açık ve kendini yenileyebilen,
Matematikle ilgili konularda başarılı,
Mantıksal muhakemesi güçlü,
Yabancı dil bilen,
Ekip içinde çalışabilen,
Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.
ALANIN TANIMI
Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında, alanın altında yer alan ağ işletmenliği, bilgisayar teknik servisi, veri tabanı programcılığı ve web programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
ALANIN AMACI
Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Öğrencileri günlük hayat ve iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olan billişim teknolojilerini kullanmalarını sağlamak, yazılım ve donanıma hâkim bireyler haline getirmek, genel ve teknolojik anlamda usta birer okur-yazar olan bireyler haline getirmektir.
WEB PROGRAMCILIĞI:
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek amaçlanmaktadır.
GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
İSTİHDAM ALANLARI:
Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarında, kamu kurum ve kuruluşlarında,
2. Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,
3. Kullanıcı ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,
4. Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde çalışabilirler.
BELGELENDİRME:
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MEZUNLARI İŞ İMKANLARI
Mezuniyet Sonrası Üniversiteye Gitmeyen Öğrenciler İçin İş olanakları: Okulumuzdan mezun olan Bilişim Teknolojileri bölümü öğrencilerimizin; yazılım, donanım, network, web gibi konularda temel alt yapısı teorik ve uygulamalı olarak oluştuğundan, gelişmeye ve geliştirilmeye açık olduklarından piyasada çok rahat iş imkanı bulabilmektedirler.
Yüksekokul Veya Üniversitelerden Mezun Olacak Öğrencilerin Ünvanları, Çalıştıkları Alanlar ve İş İmkanları: Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencilerimizin kendi alanlarındaki meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. Lisesimiz Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrencilerimiz "Teknisyen" ünvanını, kendi alanında bir meslek yüksek okulunda önlisans programını tamamladıktan sonra ise "Tekniker" ünvanını alabilmektedir. Öğrencilerimiz kendi alanlarında ek puan verilen bir lisans programını bitirirlerse "Teknik Öğretmen" ünvanını alırlar. Öğrencilerimiz liseyi ya da meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra bilgisayar ve bilişim sektöründe ara eleman olarak çalışabilir, eğitim ya da teknik eğitim fakültelerini bitirdikten sonra da Bilgisayar Öğretmeni olabilir, kamu veya özel sektörde çalışabilirler.
Şuan Meslek Lisesi öğrencilerimizin bilişim teknolojileri dışında istediği her bölümü okuma hakkı, puan düşürülmeden, tanınmıştır.
İşin Maddi İmkanları : Bilgisayar sektörü her zaman genişlemeye açık teknolojik bir yapı olduğundan; yazılım, donanım, internet, web dizaynı, network sistemleri vs. dallarda uzmanlaştıktan sonra yeterli maddi imkanı elde edebilir.
Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan bir öğrencinin AYT-SAYISAL puanına göre öncelikli olarak yerleşebileceği 4 yıllık MTOK bölümleri aşağıda verilmiştir.
Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği
Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan bir öğrencinin ek puan ile yerleşebileceği 2 yıllık ön lisans programlar
Basım ve Yayın Teknolojileri, Basın ve Yayıncılık, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgi Yönetimi, Bilgisayar Operatörlüğü, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Görsel İletişim, Grafik Tasarım, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Mobil Teknolojileri, Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği, Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi, Web Tasarımı ve Kodlama
Bilgi için Tıklayınız.
Öğrencilerin staja gönderildiği kurumların bilgileri
Öğrencilerimiz ilçemizdeki resmi kurumlarda stajlarını yapmaktadırlar.
Alana ait okul/kurumda yapılan uygulama örnekleri (resim-video vb)
Okulumuzda Anadolu Meslek Programı 10. sınıf öğrencilerimiz okulumuzun bilgisayarlarına işletim sistemi kurup gerekli programları yükleyebilmektedirler. Ayrıca bilgisayarların donanımlarının temizliğini ve değişimini yapmaktadırlar. Temel programlamayı yapabilmektedirler. Akıllı tahtaların ağ kablolarını yenileyebilmektedirler. 11. sınıf öğrencilerimiz Afiş hazırlayabilmekte, web tasarım yapabilmektedirler.
Ulusal /Uluslararası yarışmalarda elde edilen başarılar
TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışması'nda öğrencimiz Seda KARAMAN bölge 2.si oldu.
Okula kayıt koşulları, kayıt için gerekli belgeler
Okulumuza kayıtlar merkezi sistem üzerinden yapılmaktadır.
Ulaşım imkânları
Okulumuzda taşımalı eğitim yapılmaktadır. Okulumuz Elazığ merkeze 81 km uzaklıktadır. İlçemize merkezden saat başı gidiş geliş yapılabilmektedir. Ayrıca öğretmenlerin kendilerinin temin ettikleri öğretmen servisi bulunmaktadır.
Staj/beceri eğitimi bilgileri
Anadolu Meslek Programı öğrencilerimiz 4. Sınıfta haftada 3 gün ilçemizdeki resmi kurumlarda beceri eğitimlerini yapmaktadırlar.
Okutulacak dersleri ve saatlerini gösteren haftalık ders çizelgeleri için Tıklayınız.
Anadolu Meslek Programı Meslek Dersleri için Tıklayınız. (Gelen Sayfada Bilişim Teknolojileri Alanını Seçiniz.)
Okulumuz Rehberlik Servisi:
" Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi Bireyin ;
-Kendini tanıması ve anlaması, içgörü kazanması
-Öz disiplin ve öz güven geliştirmesi,
-Teknoloji kullanımı ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları,
-Psikososyal müdahale çalışmaları,
-Etkin ve verimli çalışma alışkanlıklarını kazanması,
-Hedef belirleme ve motivasyon,
-Sınav kaygısı ile baş edebilme becerisi,
-Problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi,
-Kararlar alması,
-Çevresiyle uyumlu ve sağlıklı iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi,
-Potansiyelinin farkına varması,
-Yetenek ve ilgilerini fark etmesi,
-Alan ve kariyer seçiminde rehberlik edilmesi,
-Eğitsel, kişisel-sosyal ve mesleki rehberlik alanında her türlü ihtiyaçlarının karşılanması,
konularında gerekli profesyonel süreci yürütür.
İlkelerimiz;
Gizlilik,
İşbirliği,
Süreklilik,
Güven,
Gönüllülük,
Kişi haklarına saygı,
Bireysel farklılıklara saygı'dır .
Çalışmalarımız
Yeni Öğrencilerimize Yönelik Rehberlik Çalışmalarımız: Rehberlik servisi okulumuza yeni başlayan bütün öğrencilerimizi, rehberlik servisinin sağladığı hizmetler konusunda bilgilendirmek ve okula uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla rehberlik servisini tanıtır .Ayrıca yeni öğrencilerimizin okula uyumunu kolaylaştırmak adına oryantasyon faaliyetlerinde bulunur .
Bireysel Rehberlik Çalışmalarımız: Öğrencilerimizin kendini tanıması ve geliştirmesi, kişilerarası ilişkiler, sınav kaygısı, ders çalışma yöntemleri,meslek seçimi ve kariyer planlama başta olmak üzere her türlü kişisel-sosyal,eğitsel ve mesleki rehberlik alanlarında rehberlik servisi ile bireysel görüşerek danışmanlık hizmeti alırlar .
Grup Çalışmalarımız: Öğrencinin kendini keşfetmesi yolunda düzenlenen önleyici ve gelişimsel grup çalışmaları, öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.
Velilerimize Yönelik Çalışmalarımız: Öğrencilerimizin başarı yolunda attıkları her adımda onların yanlarında olarak okul ile işbirliği içerisinde çalışmalarımıza destek olan velilerimizi bilgilendirmeyi amaçlar.
Öğretmenlerimiz ile İşbirliği: Okul rehber öğretmeni, okul içerisinde idare ve öğretmenler ile sıkı bir işbirliği içerisinde çalışır. Öğrenci ile doğrudan ve düzenli iletişim halinde bulunan öğretmenler, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi'yle paylaşmak üzere özel ihtiyaçları tespit ederler. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi bu ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenciler ile bireysel veya grup görüşmeleri düzenler.
Bağımlılıkları Önleme Haftaları: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi, öğretmenlerle işbirliği içerisinde sağlıklı bir yaşam sürdürmenin avantajlarını ortaya koymak ve öğrencileri bağımlılıklara karşı bilinçlendirmek adına faaliyetler düzenlemektedir.
Meslek Tanıtım Günü Etkinlikleri
Ders Seçimi ve Kariyer Yönlendirme Seminerleri
Üniversite Tanıtımları / Üniversite Gezileri
Veli Bilgilendirme Konferansları
YKS Başvuruları
YKS Sonrası Üniversite ve Bölüm Tercihlerinde Danışmanlık
Eğitilmesi ve geliştirilmesi gereken asıl şey, bütün zeka türlerinin anası olan hayal gücüdür . Hayal edebilen çocuklara ihtiyacımız var . Dünyayı gördüklerinden daha farklı bir şeye dönüştürmek isteyen sanatsal ruhlara !
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen - Merve AYAN "